Sve o inkjet i laserjetInk Jet printeri su zbog svoje jednostavnosti, kvaliteta ispisa i drugih karakteristika idealni za upotrebu u uvjetima kada nam je potrebna mala količina kvalitetno ispisanih stranica. Svaki printer ima slijedeće osnovne dijelove: patrona sa bojom, glavu za printanje (neki od proizvođača glavu za print imaju na petroni, HP npr.), mehanizam za pokretanje glave, mehanizam za uvlačenje papira, te elektroniku kojom koordinira rad svih ovih elemenata kako bi se postigao maksimalno kvalitetan krajnji rezultat. Uređaje koji koriste Ink-jet patrone dijelimo na dvije vrste: uređaje koji koriste patrone „s glavom“ koji se obnavljaju (svi HP uređaji, te neki Canon i Lexmark uređaji), te uređaje koji koriste patrone „bez glave“, tj. zamjenske patrone.

Prvi se još zove i termalni koji je uveo Hewlet-Packard, a drugi piezo koji je uveo Epson. Piezo tehnologija ima prednost, jer se kod nje mijenja samo spremište boje, a glava za printanje u pravilu traje koliko i printer, dok kod termalne, sa izmjenom patrone mijenjamo i glavu za printanje. Glava na ovom tipu tonera predviđena je za rad sa onolikom količinom ispisanih stranica koliko joj omogućava jedna patrona. Nadopunom boje izaći ćete iz ovih parametara rada što gotovo uvijek znači lošiji ispis.

Obnova patrona „s glavom“ odvija se na specijaliziranom, potpuno automatiziranom stroju. Proces: patrona se, kroz glavu a ne bušenjem tijela, ispire s posebnom tekućinom, te se nakon toga puni s tintom iste vrste i karakteristika kao i u original (OEM*), što znači da svaka vrsta patrone zahtijeva različitu vrstu tinte. Posljednji korak procesa obnove je pakiranje patrona:
na patrone se montiraju zaštitne kopče koje štite glavu patrone, stavljaju se u polietilenske vrećice te u nove, označene kutije.
Cijene današnjih ink jet printera su sve niže, najviše zbog toga što printere proizvođači uglavnom prodaju po proizvodnim cijenama, a ponekad i ispod njih. Svaki proizvođač se trudi da zadrži monopol na potrošnom materijalu i da na njemu ostvari vrlo visoku zaradu. Kod slabijih modela printera cijene tinte su čak veće i od cijene samog printera.